Apple Servis

Servis Apple računara

Šta reći novo o uređajima firme Apple koji  su zaludeli planetu, uređaji koji uvek iznova plene svojim izgledom i kvalitetom ali i tehničkim inovacijama koje kasnije diktiraju trendove u IT industriji .Nećemo se u ovom tekstu naširoko baviti hvalospevima već ćemo pokušati da sumiramo tamniju stranu ovih rasprostranjenih ali i prilično skupih gedzeta ,a to su nažalost i kvarovi koji ih neminovno prate .

Apple Macbook 

Čuveni Apple-ov laptop ili notebook kako ga neki nazivaju doživeo je svoju promociju ne tako davne 2006. godine kada je zamenio legendarni Ibook uz naravno i revolucionarnu tranziciju sa power pc platforme na Intel platformu i na taj način pružio mogućnost korisnicima da paralelno koriste i operativne sisteme i softver koji radi samo na Windows os-u .

servis macbookSlomljena plastika na Apple laptopu

Ovaj model laptopa Apple je osmislio kao opciju za studente i mlađu populaciju mada su ga neretko koristili i stariji pa čak i poslovni korisnici jer je imao veoma dobre performanse, međutim nedugo nakon lansiranja uočena je jedna mana a to je krtost plastike uz ivice palmrest-a i oko tastature gde su prilično brzo od upotrebe nastajale pukotine i lomovi na plastici koji su dosta ružili izgled ovog simpatičnog računara .Osim ovog frekventnog problema tu su se sporadično dešavali i kvarovi prouzrokovani pregrevanjem i nastankom hladnih lemova na matičnoj ploči .Servis ovih kvarova podrazumevao je dosta tešku operaciju otvaranja laptopa radi zamene neispravnih komponenti a u slučaju zamene plastičnog kućišta bila je to prava noćna mora za servisere usled dizajnerski dosta komplikovanih rešenja primenjenih na ovom modelu.

Macbook Prorasklopljen macbook pro

Apple je ovaj legendarni model inače naslednik isto tako čuvenog Powerbook-a predstavio prvi put januara 2006. godine i on evo već doživljava svoju treću generaciju .Prvi modeli 15″ odnosno 17″ macbook pro imali su dosta sličan dizajn prethodnoj seriji powerbook-ova ali je i kod njih kao i u slucaju macbook-a Apple primenio Intel platformu umesto dotada neprikosnovenih powerpc procesora . Upravo kod ovih prvih primeraka i nešto kasnijih iz 2008. godine došlo je posle izvesnog vremena korišćenja i do problema sa razlemljivanjem odnosno i crkavanjem grafičkog čipa u velikom broju jedinica .Ovaj kvar doduše pogodio je i čitavu industriju a povezuje se sa greškom u proizvodnji nekih Nvidia Čipova ali i prelaskom na novi tip vezivne legure koja je po novim ekološkim propisima morala da izbaci prisustvo olova .Karakteristično za ove kvarove jeste to da laptop pritiskom na dugme krene sa inicijalizacijom ali slika na displeju izostaje a neretko ni sistem nije u mogućnosti da se podigne . Servisna procedura u popravci ovakvih kvarova na Apple laptopu podrazumeva bilo zamenu matične ploče kao veoma skupu opciju ili reparaciju grafičkog čipa procesom nazvanim reballing odnosno zamenu ovog čipa novim ukoliko je pregoreo .

Reballing popravka graficke karte na apple macbook laptopu

Nažalost ni ova servisna procedura nije se pokazala preterano pouzdanom jer se smatra da jednom rađena grafička karta nikad ne može da ponovi trajanje kao ona originalno nalemljena fabričkim procesom ,a vrlo verovatan razlog je i prekomerno opterećivanje matične ploče termičkom energijom prilikom ove intervencije .Naravno sa svakom novom generacijom počevši od unibody macbook modela koji je revolucionarno izmenio kućište apple laptopa tako što je izradjeno iz jednodelnog livenog komada Apple je unapređivao i ove prvobitne boljke tako da su noviji modeli daleko pouzdaniji i otporniji na greške početnog modela.Uprkos tome i dalje postoji trend kvarenja matične ploče najpre iz razloga pregrevanja određenih čipova a najčeše kao posledica neredovnog ili uopšte nečišćenja od nagomilane prašine i nečistoća u kućištu ,a naravno tu su i kvarovi nastali fizičkim oštećenjima , lomljenjem ekrana ili prosipanjem tečnosti po uređaju .

Macbook Air

I ponovo jedan revolucionaran Apple-ov uređaj Macbook air promovisan 2008. Godine od strane preminulog genija Stiva Jobs-a koji je pokrenuo lavinu trke u proizvodnji što tanjeg i lakšeg laptopa takozvane kategorije ultraportabl. Mac Air je toliko tanak laptop posebno verzija od 11.6 inča da se može meriti sa tablet računarima iako ima veliku tastaturu i dovoljan broj portova za upotrebu .Početni koraci ovog subnotebook-a bili su takodje trnoviti greške su se očitavale u pregrevanju procesora pri zahtevnijim aplikacijama , lomljenju šarki koje su nosile ekran kao i puno lomova ekrana usled izuzetno tanke strukture samog laptopa .Istovremeno  ova struktura predstavljala je i predstavljaće ogromnu teškoću u servisiranju ovog modela jer je on visokointegrisan bez proširivih modula ram memorije (integrisana je na ploči)  izuzetno tankog lcd ekrana praktično samo nekoliko milimetara debljine i specifičnih ssd i hard drajvova , a prema Apple-ovoj zamisli ovi uređaji nemaju podršku na koju bi se korisnici sami oslonili prilikom nabavke delova niti postoji lista delova za krajnje korisnike koja se preko apple-a može nabaviti .Na ovaj način ostalo je da se eventualni kvarovi isključivo mogu rešavati preko distributivne mreže Apple’a ili visokospecijalizovanih servisa koji imaju adekvatno znanje i tehničke mogućnosti da se ovim kvarovima bave.

zamena ekrana macbook

 

Ekran na macbook air laptopu je izuzetno tanak i zamena odnosno ugradnja zahteva ogromno iskustvo i pazljivo rukovanje ,a ne mali je broj slucajeva da se i iskusni serviseri pribojavaju ovakvog zahvata.

Ipad Servis za Ipad

Na ovaj uređaj ne treba trošiti previše reči jer ga verovatno danas i mala deca prepoznaju a neka bogami i dobrano barataju njime ,a možda se tu krije i tajna velikog broja kvarova ovog tableta od kojih većina spada u lomove touchscreen-a odnosno stakla na ipadu koje je osetljivo na dodir i ima funkciju interfejsa pomoću kojeg upravljamo njegovim funkcijama.Najčešće su oni posledica ispadanja Ipad-a na pod prilikom čega touch staklo puca i ekran izgleda kao da je ispucao iako u pozadini i dalje ostaje normalna slika .U ređim slučajevima može ujedno doći i do lomljenja ekrana na Ipad-u i tada se moraju promeniti i staklo i sam ekran a to naravno dodatno povećava troškove popravke . Sama procedura zamene ovog stakla odnosno ekrana donekle je kompleksna jer je ono lepljeno izuzetno adhezivnom dvostranom samolepljivom trakom koja se odlepljuje tek na visokoj temperaturi pa je neophodno uredjaj grejati posebnim alatom i tek onda se staklo može bezbedno odvojiti od Ipada , a takođe neophodan je i plastičan alat oblika manje špahtlice kako se ne bi oštetio veoma blizu postavljen ekran .Dostupnost ovih rezervnih delova kod nas takođe donekle olakšava muke vlasnika pogođenih ovom nevoljom ali procedura  zamene i delovi nisu nimalo jeftini .touchscreen za ipad

Apple servis laptopova beograd

 

 

 

 

Advertisements

2 Responses

  1. Interesuje me da li je preko vas moguce poruciti ili kupiti ekran za model Apple macbook 15″ iz 2110 godine , kod ovlascenog servisa mi se ne isplati da ga menjam suvise je skup .

  2. Moguce je naravno , imamo ekrane za sve tipove apple racunara i tableta ,a cene su pristupacne narocito kada se uzme u obzir i usluga zamene koja je kod njih izuzetno komplikovana , za cenu se javite ili donesite racunar do naseg servisa u Krunskoj 36 .pa cemo po serijskom broju pronaci rezervni deo i dati vam sve potrebne informacje .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: